Előfizetői tartalom

Jól teszi-e az MNB, hogy nem interveniál?

Portfolio
Az amerikai értékpapírpiac bizonyos szegmenseinek totális összeomlása a jegybanki alapfunkciók újragondolását teszik indokolttá - írta nemrég Willem Buiter. A London School of Economics (LSE) professzora szerint a mai pénzügyi világban, ahol a hitelezés elsősorban nem a bankokon keresztül, hanem a tőkepiacok közvetítésével folyik a jegybankok esetében értelmetlen a végső hitelező funkció (lender of last resort - LOLR), sokkal inkább a market maker of last resort (MMLR) szerepkör lenne a megfelelő. De vajon érvényes-e ez a nézet a mai magyar értékpapírpiaci környezetben? - teszi fel a kérdést Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere. Az alábbiakban az ő írását közöljük.

A market maker azt jelenti, hogy a jegybank likviditást teremt a piacon, árat jegyez vagyis nyíltpiaci műveletek keretében ad-vesz. A jelenlegi hitelválság kapcsán a modellalapú árazás összeomlása miatt került reflektorfénybe a javaslat. Az alapprobléma persze az, hogy mi az a többlettudás, amivel a jegybank rendelkezhet? Miért érdekes a kérdés számunkra? Magyarországon...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés