Előfizetői tartalom

Váratlan felminősítéssel honorálta a cseh reformokat a Fitch

Portfolio
Egy fokozattal "A+" kategóriába emelte Csehország hosszú lejáratú devizaadósi és "A+"-ról "AA-"-ra a koronaadósi besorolását tegnap kora esti közleményében a Fitch Ratings. Az új besorolások stabil kilátás mellett érvényesek. A lényegében váratlan felminősítési lépést a közpénzügyi helyzet javulásával, illetve az idén januártól elindított adóreform kiadásmérséklő hatásával indokolta a legnagyobb európai hitelminősítő. A Fitch lépése azt jelenti, hogy egy kategóriába emelte a cseh minősítést a Moody's besorolásával, és az S&P minősítése most már egy fokozattal elmarad (ld. alábbi táblázat).

A cseh államháztartási hiány az igen gyors, 6%-os gazdasági növekedési ütem nyomán tavaly csupán 1.9%-ot tett ki a GDP arányában, és a Fitch várakozásai szerint idén 1.8%, jövőre 2.2% lehet. Mint ismert, idén januártól a szuperbruttósítás mellett egykulcsos 15%-os személyi jövedelemadózást vezettek be Csehországban, illetve egy több lépcsőben végrehajtandó jelentős...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés