Előfizetői tartalom

Alkudozás, kamatemelés, inflációs célfeladás - vadul találgat a piac a jegybankról

Portfolio
Egy héttel ezelőtt a sáveltörlés kapcsán még a jegybanki, gazdaságpolitikai hitelesség javulásáról beszéltek a szakértők, mára viszont nagyot fordult a világ. A befektetők kockázatkerülő hajlamának erősödése kapcsán átértékelődni látszanak a jegybank legutóbbi döntései. Ma már a piac úgy látja, hogy egyértelműbb üzenetet kellett volna küldeni, és a sáveltörlés mellett meg lehetett volna kezdeni a kamatemelési ciklust is. Ennek hiányában a jegybank úgy tűnik fel a piac szemében, mint aki rossz alkut kötött a kormánnyal, és a sáveltörléssel megkapott eszközeivel nem kíván élni. A fordulatban a globális hangulat romlása mellett az erőtlen kommunikáció is szerepet játszhat.

Pénteken és hétfő délelőtt a hozamok látványos emelkedése, valamint rendkívül gyér kereslet jellemezte a hazai kötvénypiacot, és ezzel párhuzamosan gyengült a forint árfolyama is. A jelenség alapvetően a globális tőkepiaci hangulat (kockázati étvágy) romlását tükrözi, ugyanakkor kétségtelen, hogy a régió többi országában nem tapasztalható ilyen erős turbulencia....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés