Előfizetői tartalom

Számít-e a bérmegállapodás a keresetek alakulásában?

Portfolio
Az Országos Érdekegyeztető Tanács 2008-ra vonatkozólag a bruttó bérek átlagosan 5-7.5 százalékos emelésében állapodott meg. De vajon mennyiben lehetünk biztosak benne, hogy valóban ekkora lesz a keresetemelkedés Magyarországon? Az elmúlt évek tapasztalatait számba véve a Magyar Nemzeti Bank szakértői legfrissebb inflációs jelentésükben többek között ezt a kérdést vizsgálták.

A béralku folyamata Magyarországon alapvetően decentralizált. Az OÉT által kötött bérmegállapodás nem bír kötelező erővel, inkább orientáló szerepe van. A résztvevő munkavállalói érdekképviseletek lefedettsége európai viszonylatban alacsony. Ezek után nem meglepő, hogy a mikro-adatok alapján nem látható, hogy az egyezségnek jelentős bérmegtámasztó hatása volna....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés