Előfizetői tartalom

Számít-e, hogy mennyi pénz van a gazdaságban?

Portfolio
A köztudatban gyakran ma is úgy él, hogy a jegybank azzal próbálja kordában tartani az inflációt, hogy a pénzmennyiséget szabályozza. Pedig a monetáris politika az utóbbi húsz évben egyáltalán nem erre alapozza az antiinflációs lépéseit. De vajon van-e még szerepe a pénzmennyiségnek? Ezzel foglalkozik a Magyar Nemzeti Bank egy közelmúltban megjelent tanulmánya. (Komáromi András: A monetáris aggregátumok szerepe a monetáris politikában.)

Lehetséges szerepek. A dilemma azért is érthető, mert például az Európai Központi Bank kétpilléres stratégiájában kiemelt szerepet kap a pénzmennyiség, bár ennek szerepe nem teljesen világos. A jegybanki tanulmány szerint a pénzmennyiség a monetáris politikában négy alapvető módon kaphat szerepet. 1. Operatív célként, vagyis a jegybank rendszeres napi tevékenysége...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés