Előfizetői tartalom

EU-Bizottság: lassabb növekedés gyorsabb inflációval az eurozónában (2.)

Portfolio
A pénzügyi turbulencia szerteágazó hatásai, az erőteljes amerikai növekedési lassulás és a magas energiaárak miatt a tavalyi 2.7%-ról 1.8%-ra lassul idén az eurozóna gazdasági növekedése - áll az Európai Bizottság ma kiadott negyedéves (időközi) előrejelzésében. Ez kissé optimistább, mint a piac várta (1.6%), de a brüsszeli végrehajtó testület jelezte: lefelé mutató kockázatok terhelik ma kiadott GDP-növekedési előrejelzését.

A bizottság elsősorban az élelmiszer- és energiaárak emelkedése miatt a tavalyi 2.1% után idénre 2.6%-ra jósolja az éves átlagos inflációt a 15 tagú monetáris övezetben. Ez lényegesen felette van az Európai Központi Bank (EKB) legfeljebb 2.0%-os közép távú inflációs céljának. A kamatcsökkentésre számítóknak biztató, hogy a testület elemzői szerint az inflációval...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés