Előfizetői tartalom

Nehéz helyzet... - mit tegyen a jegybank a kamatokkal? (Vélemény)

Portfolio
A 2007-es év pénzügyi stabilitás szempontjából sikeres év volt a magyar gazdaság számára. Túlteljesítettük a konvergencia programban vázolt deficit leszorítást, a gyakran hangoztatott állításokkal szemben komoly előremutató, kiadás oldali lefaragások történtek a büdzsében, talán ha ennél többet vállal a kormány, akkor már elsöpörte volna a népharag. Az eredmény elsősorban rohamosan javuló külső egyensúlyban mutatkozott meg, ez a probléma több éve akkut problémája volt a magyar gazdaságnak. A kiigazítás ára az alacsony növekedés magas infláció kedvezőtlen kombinációja lett, és ez az, amit a hétköznapokban igazán érezni lehet. Az inflációval kapcsolatban azonban optimista volt a piac, egyszeri sokkról beszéltek, melynek lecsengése után indulhat majd a kamatcsökkentés - írja rövid kommentárjának bevezetőjében Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő elemzője a mostanában egyre erősebb kamatdilemmák kapcsán. Az alábbiakban a közgazdász meglátásait közöljük.

Az eredendő bűn. A 2008-as év ezek után mégis drámaian indult a hazai piacon, 4-5%-ot gyengült a forint és 60-70 bázispontot emelkedtek a hozamok. Elsőre talán azt lehetne mondani, hogy nagyot változott a külső környezet, szinte biztossá vált, hogy az amerikai gazdaság nem tudja elkerülni a recessziót, és lám megérkezett a "recoupling", vagyis a fejlődő országok sem menekülhetnek....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés