Előfizetői tartalom

A horvátok jól járnának az EU-csatlakozással

Portfolio
Bulgária és Románia után legközelebb Horvátország csatlakozhat az EU-hoz, ami jelentősen javíthatja a horvát gazdaság hosszabb távú kilátásait. Becslések szerint a csatlakozást követőn a kereskedelemi korlátok lebontásának és az intézményi reformoknak köszönhetően 2025-ig akár 9 százalékkal is magasabb lehet a horvát gazdaság kibocsátási szintje, mint csatlakozás nélkül. Horvátország mellett a többi csatlakozni szándékozó ország is hasonló hatásokkal számolhat - derül ki a CPB Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis tanulmányából.

A horvát gazdaság az elmúlt évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül. 1996 és 2005 között 40 százalékkal emelkedett az ország GDP-je, az ezredforduló utáni években pedig átlagosan 4.7 százalékos növekedési rátát mértek. Ezzel párhuzamosan az egy főre jutó GDP is folyamatosan emelkedett: vásárlóerő-paritáson számítva a 2004-ben csatlakozott országok átlagától...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés