Előfizetői tartalom

Sorolja a kritikákat az EU-Bizottság a magyar konvergenciaprogramról (2.)

Portfolio
Több mint 60 oldalas, külön elemzést tett közzé a napokban az Európai Bizottság szakértői stábja a tavaly november végén beadott magyar konvergenciaprogramról. Ebben az államháztartási deficitlefaragás terén eddig elért eredményekkel kapcsolatos dicséretek mellett számos kritika is benne van; elsősorban a további deficittervekre, a túlzott deficit probléma 2009-ben történő kiküszöbölésére vonatkozóan. A kritikák súlya alapján úgy látszik, hogy a magyar gazdaságpolitika hitelessége a korábban gondoltnál jóval lassabban áll helyre. A bizottság osztja azon külföldi és magyar elemzők aggodalmát, akik szerint a konvergenciaprogramban 2009-től vázolt gazdasági növekedési gyorsulás optimistának bizonyulhat. A dokumentumot mai ülésén a pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) is megtárgyalta. Az alábbiakban a terjedelmes elemzésből csupán néhány fontosabb momentumot emelünk ki.

  Az Európai Bizottság január végén közzétett rövid értékelése a magyar konvergenciaprogramról a jelenleginél kissé optimistább hangvételt közvetített, illetve azt Veres János pénzügyminiszter is így tálalta. Elvileg ez csak "optikai hatás" lehet, hiszen a két dokumentumnak összhangban kell lennie. A mostani, pesszimistábbnak tűnő hangvételt feltehetően az okozza, hogy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés