Előfizetői tartalom

Miből vettük a karácsonyi ajándékot? - Elmaradt a hitelláz

Portfolio
Miközben meglódult a háztartások betétképzési hajlandósága, elmaradt a karácsonnyal összefüggő hitelfelvételi láz tavaly decemberben - derül ki a Magyar Nemzeti Bank tegnap közzétett adataiból. Visszamenőleges adatmódosítások miatt a statisztika arra is rámutat, hogy az eddig ismertnél érdemben nagyobb volumenű volt a frankalapú devizahitelezés Magyarországon tavaly. A Portfolio.hu számításai szerint a 2007-ben a háztartások által újonnan felvett hitelek kissé több mint háromnegyede devizaalapú volt. Ez számszerűen 1480 milliárd forintot (5.9 milliárd eurót) tett ki (a jenvolumen egyelőre nem ismert), amely 40%-kal több, mint 2006-ban volt.

Nagyobb, mint eddig hittük a frankalapú hitelfelvétel. A novemberi 134 milliárd forinton stagnált decemberben az új jelzáloghitel-szerződések összege, amely a frankalapú konstrukciók (szabadfelhasználású és lakáscélú) iránti stabil kereslettel függ össze. Emiatt az ilyen típusú új kölcsönökön belüli devizaarány is 93%-on maradt. A decemberi adatok ismeretében elmondható...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés