Előfizetői tartalom

Alulértékelt a szlovák korona?

Portfolio
A szlovák jegybankelnök szerint Szlovákia az ERM2 árfolyam-mechanizmusba történő belépésekor olyan átváltási árfolyam kijelölésére törekszik, amely összhangban áll a gazdaság fundamentumaival. Sramko ugyanakkor megjegyezte, hogy a globális gazdasági problémák súlyosbodása növelheti az egyensúlyi és a piaci átváltási árfolyam között fennálló különbséget - bár a szlovák bankrendszer az amerikai jelzálogpiaci válság ellenére továbbra is erős. Sramko nyilatkozata arra utalhat, hogy amennyiben Szlovákia 2009-ben csatlakozik az eurozónához, úgy az átváltási árfolyam erősebb lehet a jelenlegi ERM2 paritás szintjénél.

A rendelkezésre álló idősorok rövidsége és a strukturális változások miatt azonban nehéz lenne meghatározni a szlovák egyensúlyi árfolyamszintet. Az OECD és a Világbank becslései szerint a korona/dollár árfolyama 20-25 százalékkal alulértékelt - a vásárlóerő-paritáshoz viszonyítva. Elemzői vélemények szerint csekély annak a valószínűsége, hogy Szlovákia a jelenlegi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés