Előfizetői tartalom

Mit hozhat a felzárkózási folyamat? - Magyarország az elsők között lehet?

Portfolio
A kelet és közép európai országok felzárkózási folyamatának eredményeként 2050-ig jelentős változások várhatók mind a teljes, mind az egy főre jutó GDP tekintetében. Becslések szerint a legszegényebbnek számító országok jóval dinamikusabb növekedést produkálhatnak, így az évszázad közepére számottevően mérséklődhetnek az egyes országok közt jelenleg mért különbségek. A magyar gazdasági teljesítménnyel kapcsolatos mostani kibrándultság fényében meglepetés lehet, hogy egy friss kutatás szerint a vásárlóerő-paritáson mért egy főre jutó GDP tekintetében Magyarország 2050-ben a térség hat legjobbja közé kerülhet, a balti államokkal, Szlovéniával és Oroszországgal együtt - legalábbis erre jutott a Research Institute of the Finnish Economy tanulmánya.

Több mint egy évtizeden keresztül a kelet és közép európai feltörekvő gazdaságok gyorsabb ütemben növekedtek mint az EU 15-ök és főre jutó GDP-jük számottevően emelkedett, az egyes országok között azonban jelentős különbségek vannak. Vásárlóerő-paritáson mérve Szlovéniában a legmagasabb az egy főre jutó GDP, ami az EU 15-ök átlagának 77 százalékát jelenti....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés