Előfizetői tartalom

Miért nem lesz euro 2010-ben Csehországban?

Portfolio
A 2007 novemberében közzétett cseh konvergencia program nem tartalmaz céldátumot az euro bevezetésre, szemben a két évvel korábbi változattal, amely még 2010-et jelölte meg. A kormányzati döntés hátterében a költségvetés tényleges konszolidációjának szükségessége és a cseh gazdaság (elsősorban a munkapiac) megfelelő mértékű rugalmasságának hiánya áll - mutat rá Kiss Regina, az ICEG European Center tudományos munkatársa.

Az euro bevezetésének formális feltételeit tekintve Csehország régiós viszonylatban jól teljesít. Érdekes, hogy a konvergencia program szerint, a gazdaság csak 2009-re tehet eleget az árstabilitással, a fiskális fenntarthatósággal és a hosszú távú kamatlábakkal kapcsolatos kritériumoknak. Azonban a legfrissebb tényleges és a becsült várható adatok szerint ez már 2007-ben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés