Előfizetői tartalom

10 ezerrel csökkent a közalkalmazottak állománya

Portfolio
Novemberben mind a bruttó, mind a nettó bérek nagyobb mértékben, 9.3%-kal, illetve 6.4%-kal haladták meg az egy évvel ezelőtti szintet, mint októberben, akkor a bruttó 8.6, míg a nettó bérek 5.8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Ez az infláció gyorsulása miatt azt eredményezte, hogy a reálbérek a tizenegyedik hónapban kisebb mértékű (0.7%-os) csökkenést mutattak, mint októberben (-0.8%) - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A versenyszféra rendszeres kereseteinek növekedése lassult novemberben, a költségvetési szektor létszámállományának csökkenése pedig még nagyobb lendületet vett.

A reálbércsökkenés mértéke szeptembert követően jóval kisebb volt a korábbi (nyárig mért) értékeknél. Ez azzal indokolható, hogy 2006. szeptemberében léptek életbe a kiigazítási csomag főbb elemei. Ezek a hatások mostanra kikerültek a bázisiból, de az infláció gyorsulása miatt a reálkeresetek változása nem érte el a nullát.Az év első 11 hónapjának átlagában...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés