Előfizetői tartalom

Nézzünk a számok mögé! - Spekulatív pozíciók az olaj és az arany piacán

Portfolio
2002 fordulópont volt az olaj és az arany piacán, a korábbi időszak szűk sávban való mozgását meredek emelkedés váltotta fel. Ennek egyik katalizátora minden bizonnyal a világgazdasági konjunktúra beindulása, és a piacokra áramló nagymennyiségű befektetési jellegű tőke. A világ meghatározó jegybankjainak alacsony szintű irányadó rátái a befektetők figyelmét az olyan alternatív befektetésként szolgáló eszközök felé irányította, mint az arany, vagy az olaj. Cikkünkben a spekulatív jellegű határidős pozíciók alakulását vizsgáltuk a két nyersanyag piacán, melyek alapján az aranyár akár magasabb szintek felé is veheti az irányt, nem úgy mint az olajár.

Az olaj árfolyamának változását a spekulatív (befektetési jellegű) nettó long pozíciók alakulása jól leírta az elmúlt 10 évben. Az adatsorok alapján megfigyelhető, hogy a nettó long pozíciók 75 ezer kontraktus fölé emelkedése már a long pozíciók lezárását indukálta a korábbi években és ezzel párhuzamosan az árfolyamban is 20% körüli korrekció volt megfigyelhető.Az...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés