Előfizetői tartalom

Most már a románoknál a legmagasabb az alapkamat

Portfolio
A Román Nemzeti Bank 50 bázisponttal 8 százalékra emelte irányadó rátáját - a piac 25-50 bázispontos szigorításra számított. Így az Európai Unió tagállamai közül most már Romániában a legmagasabb a jegybanki alapkamat, míg eddig a románoknál és hazánkban is 7.5 százalékos volt a ráta. A monetáris tanács közleménye szerint számos felfelé mutató inflációs kockázati tényezővel kell számolni, az elemzők úgy vélik, hogy a soron következő februári ülésen - a negyedéves inflációs jelentés megjelenésével egyidejűleg - újabb 50 bázispontos emelésre kerülhet sor.

A monetáris tanács közleményében több kockázati tényezőt említett: (1) Romániában továbbra is erőteljesen emelkedik a belföldi kereslet, a fogyasztás dinamikája pedig fenntarthatatlan pályára került, ami a háztartások növekvő eladósodásával és a jövedelmi szint emelkedésével indokolható. (2) A bérdinamika meghaladja a termelékenység növekedését, ami növeli a külső...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés