Előfizetői tartalom

Szlovénia egy éve az euró-zónában - siker után kudarc?

Portfolio
Az EU új keleti tagállami közül eddig egyedüliként és elsőként Szlovénia volt képes teljesíteni a közös valuta bevezetéséhez szükséges feltételeket, és - ha eltekintünk Málta és Ciprus 2008-as GMU-csatlakozásától - az euró-övezet további bővülését igencsak bizonytalanná teszik a közép- és kelet-európai országok inflációs vagy költségvetési kockázatai. Ez vajon azt jelenti-e, hogy a többi országgal ellentétben Szlovénia teljesen alkalmassá és éretté vált arra, hogy lemondjon az önálló monetáris politikáról? Sajnos, a 2007-es év második felében fellépő, kedvezőtlen világgazdasági sokkhatások bebizonyították, hogy nem - írja rövid értékelésében Kutasi Gábor, az ICEG EC kutatóintézet szakértője.

2007 látszólag nagyon kedvezően indult. Az euró bevezetése önmagában is óriási nemzetgazdasági és gazdaságpolitikai siker volt. A kedvező nemzetközi környezet hatására az éves GDP-növekedésre vonatkozó várakozások 6.5% körül mozogtak. Az inflációs várakozások 2.7%-os árdrágulást jeleztek előre. E kellemes üzleti környezetben a kormányzat még arra is látott mozgásteret...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés