Előfizetői tartalom

Alágyújtottak az olajrakétának (TOP 10 sztori 2007-ben - 5.)

Portfolio
Az év elején az olajpiaci befektetők még az átlagosnál melegebb amerikai időjárással voltak elfoglalva, ennek hatására a WTI határidős árfolyama egészen az 50 dolláros szintekig hanyatlott, melyre azt megelőzően másfél éve volt utoljára példa. Az 50 dollár azonban erős támasznak bizonyult, nem egészen egy év alatt duplázódott az olaj árfolyama. A 100 dolláros ellenállásba azonban első nekifutásra beletört a bika szarva.

Az év eleji 50 dolláros szintekről való kimozdulás katalizálásában nagy szerepet játszottak az olajár drágulásból (a továbbra is robosztus kereslet mellett) jól profitáló OPEC országok, melyek a világ olajkitermelésének hozzávetőlegesen 40%-át adják. Nem csoda hát, hogy a közülük is legnagyobbnak számító Szaúd Arábia 2006 december közepén nagy nyomást gyakorolt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés