Előfizetői tartalom

Még mindig csökkennek a reálbérek - tovább olvadt a közszféra létszáma (2.)

Portfolio
Októberben mind a bruttó, mind a nettó bérek ugyanolyan mértékben, 8.6%-kal, illetve 5.8%-kal haladták meg az egy évvel ezelőtti szintet, mint szeptemberben, ami az infláció gyorsulása miatt azt eredményezte, hogy a reálbérek a tizedik hónapban nagyobb mértékű (0.8%-os) csökkenést mutattak, mint szeptemberben (0.6%) - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A versenyszféra rendszeres kereseteinek növekedésében figyelemre méltó változás következett be októberben, míg a költségvetési szektor létszámállományának apadása lendületesen tovább folytatódott.

A reálbércsökkenés mértéke szeptember óta azonban jóval kisebb, mint a nyárig megfigyelt mértékek. Ez azért van így, mert tavaly szeptemberben léptek életbe a kiigazítási csomag főbb elemei, azaz lassan az éves mutatóból kiesnek ezek a hatások.Az év első 10 hónapjának átlagában 5.2%-kal esett a fizetések vásárlóereje. Mivel októberben 6.4%-ról 6.7%-ra emelkedett...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés