Előfizetői tartalom

Elemzői reakciók a béradatokra - mikor lesz az első kamatvágás?

Portfolio
Októberben mind a bruttó, mind a nettó bérek ugyanolyan mértékben, 8.6%-kal, illetve 5.8%-kal haladták meg az egy évvel ezelőtti szintet, mint szeptemberben, ami az infláció gyorsulása miatt azt eredményezte, hogy a reálbérek a tizedik hónapban nagyobb mértékű (0.8%-os) csökkenést mutattak, mint szeptemberben (0.6%). Az év első 10 hónapjának átlagában 5.2%-kal esett a fizetések vásárlóereje. Inflációs, és így jegybanki szempontból a reggeli KSH adatok közül figyelemre méltó volt, hogy négy egymást követő havi növekedési ütemlassulás után októberben ismét gyorsult a versenyszférán belül a rendszeres keresetek bővülése (8.4%-ról 9.7%-ra). Az alábbiakban az elemzői reakciókból csak néhány gondolatot emelünk ki, a teljes kommentárok a Portfolio.hu angol oldalán olvashatók.

Kapcsolódó cikkünk2007.12.19 09:07 Még mindig csökkennek a reálbérek - tovább olvadt a közszféra létszáma (2.)A bruttó bérek 8.6%-os októberi éves növekedési üteme magasabb volt várakozásunknál (7.5%), ami a kedvezőtlen bázishatások miatt meglepőnek mondható - fejtette ki véleményét Raffaella Tenconi, a Dresdner Kleinwort londoi elemzője. Kiemelte, hogy a nemzetgazdasági...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés