Előfizetői tartalom

Moody's: a puding próbája az evés - bírálat kormánynak és ellenzéknek egyaránt

Portfolio
Bár egyelőre nem teljesen világos, hogy a felelőtlen gazdaságpolitika alkotmányos tilalmára vonatkozó kezdeményezés makrogazdasági szempontból sikeres lesz-e, de a magyar gazdaságpolitika stabilitásának valószínűleg jót tenne - áll a Moody's Investors Service ma éjjel kiadott londoni elemzésében. A nemzetközi hitelminősítő intézet óvatos optimizmussal fogadja a fiskális fegyelmezettséget célzó szabályrendszert és az annak "kikényszerítése" érdekében létrehozandó hivatalt, mert fogalmazása szerint az új rendszer működőképességét úgyis csak egy parlamenti választás (a 2010-es) tesztelheti. A Moody's a rendszerváltás óta eltelt politikai ciklusok költségvetési gazdálkodását elemezve a jelenlegi kormányt és ellenzékét is bírálta annak "húzd meg - ereszd meg" költségvetési politikája miatt, emellett az önkormányzatok erejét is kritikával illette.

A Moody's szerint azzal, hogy Gyurcsány Ferenc a felelőtlen gazdaságpolitika tilalmát alkotmányban rögzítené, azt ismerte el: nem lehet abban bízni, hogy bármely politikai erő felelős költségvetési politikát folytasson. A Fideszt sem hagyja ki a komoly bírálatok sorából: a nagyobbik ellenzéki erőt "Magyarország populista pártjának" nevezi, amely az elemzés szerint "látszólag...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés