Előfizetői tartalom

Még magasabb infláció, még lassabb gazdasági növekedés lehet jövőre Magyarországon

Portfolio
4.9%-ról 5.25%-ra emelkedett a ma közzétett havi Reuters elemzői felmérésben a 2008-as átlagos pénzromlási ütemre vonatkozó konszenzus, amellyel párhuzamosan 2.8%-ról 2.5%-ra csökkent a 2008-as gazdasági növekedésre vonatkozó elemzői becslés. A piac - a Portfolio.hu szerdai felmérésében jelzettel összhangban - se jövő hétfőn, se januárban nem számít kamatcsökkentésre a Magyar Nemzeti Banktól, azt követően azonban jelentősen eltérnek egymástól az elemzői kamatpálya-várakozások. Az azonban látványos, hogy míg egy hónapja 100, két hónapja pedig 125 bázispontos összes kamatcsökkentést várt a piac 2008 végéig, addig most csak 75 bázispontosat. Az inflációs kockázatok, illetve a forint kilátásainak bizonytalansága miatt tehát tovább olvadtak a kamatcsökkentési várakozások.

A Reuters felmérésében 15 elemző szerint az első kamatcsökkentés már az első negyedévben megérkezhet (azaz februárban, vagy márciusban), tízen azonban a második negyedévet látták valószínűbbnek. További három választ adó még későbbi időpontot jelzett, míg egy szakértő szerint nem is várható jövőre kamatvágás.Kapcsolódó cikkünk2007.12.12 14:02Portfolio.hu-felmérés:...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés