Előfizetői tartalom

Portfolio.hu-felmérés: Lesz MNB-kamatvágás, de mégis mikor? (2.)

Portfolio
Meglepően egységes most az elmúlt hónapok tanulsága alapján az elemzői kar arról, hogy mit lép a soron következő kamatdöntő ülésen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa. Ez az egységesség azonban csak a jövő hétfői (december 17.) döntésre igaz, a jövő évi magyarországi kamatpályát illetően hatalmas a bizonytalanság az elemzők körében. A Portfolio.hu mai felmérésében részt vevő 22 szakértő mindegyike egyértelműen a 7.50%-on álló irányadó kamatláb változatlanságára számít a jegybanktól jövő hétfőn. Abban is teljes az egyetértés, hogy a következő kamatváltoztatás a csökkentés lesz. Abban azonban már nagy az elemzői válaszok közötti eltérés, hogy mikor lesz az első kamatcsökkentés és mekkora lesz az összes monetáris lazítás mértéke 2008-ban. Egy eligazodási pont itt is mutatkozik: a piac most kisebb, a konszenzus szerint 75 bp-os, összes kamatvágást vár jövőre, mint egy hónapja.

Az év végére ismét jelentősen emelkedő infláció miatt, a jövő évi bérmegállapodással, az olaj- és élelmiszerárakkal, illetve a globális kockázatvállalási hajlandósággal kapcsolatos komoly bizonytalanságok miatt a piac most meglepően egységes abban, hogy 7.50%-on fejezi be az évet a magyar irányadó kamatláb. Amint visszatekintünk, láthatjuk, hogy az idei év végi kamatszintre...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés