Előfizetői tartalom

Veres: "a mikulás meghozta az ajándékát" - jelentős egyszerűsítések az adóbevallásokban (2.)

Portfolio
"Felére csökken a bevallások száma" idénről jövőre - jelentette be a mai pénzügyminisztériumi sajtótájékoztatón Veres János. A tárcavezető szavai szerint idén 59 fajta adóbevallás kitöltésére és beadására kötelezettek az adóalanyokat, míg jövőre 23 fajta adóbevallás lesz a rendszerben és tízféle adatszolgáltatási kötelezettség. Veres kiemelte, hogy egyszerűsített és azonos struktúrájú lesz a bevallásokhoz készített összes kitöltési útmutató és együtt véve 150 oldallal csökken azok terjedelme. A pénzügyminiszter jelzése szerint a jövőre benyújtandó bevallások esetében 1010 sorral lesz kevesebb az összes kitöltendő bevallási sorok száma. Ez úgy jön ki, hogy különböző bevallási nyomtatványokat összevontak, illetve például megszűnnek az önrevíziós bevallások, mivel azok az alapbevallás részévé válnak - jelezte a sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke.

A pénzügyminiszter szavai szerint a felhasználóbarát kitöltési programok fejlesztésében az egyik eredmény, hogy olyan ellenőrző programokkal lehet majd dolgozni jövőre, amelyek a bevallások pontosságát is ellenőrzik. Ez azt jelenti, hogy ha az adóalany a megfelelő adatokat beírja, akkor csak azokat az oldalakat, mezőket látja, azokat tudja kitölteni, amelyek neki szükségesek....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés