Előfizetői tartalom

Mi változott egy év alatt a konvergencia-programban? (3.)

Portfolio
Ma délután tette közzé honlapján a Pénzügyminisztérium Magyarország idei évi frissített konvergenciaprogramját, amely az államháztartási deficitpálya terén nem, míg a bruttó államadósság várható alakulásában jelentős eltéréseket mutat az egy évvel ezelőtt közzétett hasonló dokumentumhoz képest. A kormány továbbra is a gazdasági növekedési ütem érdemi gyorsulását reméli 2008-tól és úgy látja, hogy idén és jövőre lényegesen gyorsabb a pénzromlás éves üteme, mint azt tavaly ilyenkor gondolta. Figyelemre méltó, hogy most lassabb lakossági fogyasztásnövekedéssel számol a kabinet 2008-2010 között, azaz a választásokat megelőző években, mint tavaly decemberben amellett is, hogy az államháztartás elsődleges egyenlegének várható többletével kapcsolatos előrejelzések kissé csökkentek (a GDP arányában). Aki a 2009-es adóváltozások költségvetési hatását igyekszik kitalálni a Pénzügyminisztérium által közzétett számokból, annak jelezzük: a 2008 utánra vonatkozó fontosabb makromutatók változatlan adórendszert feltételezve készültek.

A fontosabb makromutatókra vonatkozó előrejelzéseket az egy évvel ezelőtt jelzettekkel összevetve a cikk végén található táblázatban foglaltuk össze. GDP-növekedés, államháztartás, infláció, államadósság. Gazdasági növekedés A kormány a dokumentumban hangsúlyozza, hogy a kormányzati megszorító intézkedések csak átmenetileg lassítják a gazdaság növekedési ütemét...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés