Előfizetői tartalom

Bajban a románok?

Portfolio
A román és hozzá hasonlóan a bolgár gazdaság növekedésének meghatározó része külföldi forrásokból származik. Az erőteljes külföldi tőkebeáramlás és a jelentősen növekvő folyómérleg deficit következtében emelkedő külső egyensúlytalanság egyre nagyobb aggodalomra adhat okot. Romániában idén várhatóan 14, Bulgáriában pedig 20 százalékos lehet a GDP arányos folyómérleg hiány szintje.

Romániában az elmúlt évtizedben különösen gyorsan növekedett a gazdaság, a belföldi kereslet emelkedése azonban jóval magasabb (háromszor akkora) volt. A kettő között fennálló jelentős különbség eredményeként jelentősen növekedett a román gazdaság külső egyensúlytalansága. Míg az ezredfordulókor 3.7 százalékos volt, idén várhatóan eléri a 14 százalékot a GDP...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés