Előfizetői tartalom

Kína zabálja a szójababot, száguld az árfolyam

Portfolio
Az emelkedő kínai kereslet, gyengülő dollár árfolyam és magas szinten tartózkodó olajár mind hozzájárultak ahhoz, hogy a szójabab árfolyama Chicago-ban 34 éve nem látott magasságba emelkedett. A januári határidős árfolyam jelenleg 11.135 dollár/busheles szinten tartózkodik, melyre 1973 júliusa óta nem volt példa. Egy év alatt a szójabab árfolyama 62%-kal emelkedett.

Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium jelentése szerint az ország exportőrei 1.81 millió tonnányi szójababot szállítottak külföldre a november 15-ei héten, ami 39%-kal magasabb az egy héttel korábbi értéknél és meghaladja a Citigroup Global MArkets 900 ezer - 1 millió tonnás prognózisát. A jelentős bővülés nagyrészt Kínának köszönhető, mely a fennt említett exportmennyiség...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés