Előfizetői tartalom

Újra szavazhatnak a dánok - egyszer már elutasították az eurot

Portfolio
Az euro bevezetésével kapcsolatos népszavazás kiírásáról döntöttek Dániában, miután a dán választópolgárok 2000-ben elutasították a közös fizetőeszköz átvételét. Anders Fogh Rasmussen, dán miniszterelnök szerint annak is elérkezett az ideje, hogy újraértékeljék azokat a feltételeket, melyeket Dánia még a ’90-es évek első felében fogadott el az Európai Unióval közösen.

2000-ben a közös valuta bevezetésének ellenzői Dániában azzal érveltek, hogy az eurozónán belül az addig magas adókból fenntartott erős szociális háló meggyengülhet és meg is szűnhet. A közös valuta bevezetése után pedig az adózás továbbra is a polgárok kötelessége maradt volna, ám az EU szigorúbb adminisztratív feladatokat követelt. A népszavazás időpontjáról...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés