Előfizetői tartalom

Nem engednek teret Hongkongban a spekulánsoknak

Portfolio
Az elmúlt három évben világgazdaság meghatározó pénzügyi központjában, Hong Kong-ban 7.5 százalékos volt a gazdaság növekedési üteme, míg idén 5.5-6, jövőre pedig 5 százalék alá kerülhet a mutató értéke. A lassulás a nemzetközi kilátások romlásával indokolható, bár a belső kereslet várhatóan továbbra is erős marad. Rövidtávon a legfőbb kockázatot az amerikai és az európai fogyasztói kereslet esetleges visszaesése, egy váratlan pénzpiaci fordulat, vagy a nemzetközi méreteket öltő ingatlanpiaci problémák súlyosbodása jelentheti. Hosszabb távon az átlagos gazdasági növekedés 5 százalékos lehet.

2005 májusa óta a hongkongi dollár árfolyama egy meghatározott sávon belül ingadozik. A bevezetést követően az amerikai dollárhoz rögzített árfolyamrendszer sikeresen kezelte a gazdaság ciklikus ingadozásait. Az utóbbi hónapok eseményei után (ide értve a Fed kamatcsökkentést is) azonban, a long dollár pozíciók zárásának, a túljegyzett (elsődlegesen forgalomba hozott)...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés