Előfizetői tartalom

Miért törekszenek a jegybankok az alacsony infláció elérésére? - Az MNB válaszol

Portfolio
A jegybank részéről az alacsony inflációra való törekvés nem önmagában vett cél, hanem végső soron a társadalmi jólétet szolgálja - világítja meg közérthetőségre törekvő tanulmányában Tóth Máté Barnabás. A Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági Elemzések és Kutatás Főosztály elemző munkatársa az állítás alátámasztását a közgazdasági elmélet felhasználásával, az új-keynesi modellek logikája alapján, a jóléti szempontból releváns változókat tartalmazó veszteségfüggvények, illetve az azokat minimalizáló kamatszabályok bemutatásával kísérli meg.

A témával kapcsolatos kérdésekre maga a szerző válaszol a Portfolio.hu fórumában. Olvasóink kérdéseiket a mai napon tehetik fel. Fórum Az előbb említett elméleti háttér felhasználásával Tóth Máté Barnabás rámutat arra, hogy - figyelembe véve a mérhetőségi korlátokat, valamint a tanulást és a racionálistól esetlegesen eltérő várakozásokat is - az inflációnak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés