Előfizetői tartalom

Elhamarkododtt volt a szlovén euro? - tanulság hazánknak is

Portfolio
Túlságosan laza a szlovén költségvetési politika, ami a gazdasági fellendülés megtöréséhez vezethet - véli Bini Smaghi, az EKB igazgatóságának tagja. Ezért elhamarkodottnak találja a szlovén eurobevezetést, ami a többi közös fizetőeszközt bevezetni kívánó országot gazdasági reformok szükségességére figyelmeztetheti. Ennek elmaradása esetén ugyanis a csatlakozás dátumát követően gazdasági és politikai problémákkal egyaránt számolni kell. A szlovén eurozóna tagsággal kapcsolatos kijelentés tehát a közeljövőben csatlakozni szándékozó országoknak is fontos üzenet. A Danske Bank elemzője nem lenne meglepve, hogy az EKB-s kijelentés utána régió devizái gyengülnének a hozamok emelkedésével karöltve.

Ez már a második alakalom, hogy az EU az új tagállamok eurobevezetésével kapcsolatban aggodalmát fejezte ki, és az eurozónához való csatlakozás időpontjának elhalasztását javasolja. Ez különösen azokat az országokat érinti, melyek már beléptek az ERM2-be (Szlovákia és a baltiak). A baltiaknál a magas infláció a következő évtizedre odázhatja el az euro bevezetését...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés