Előfizetői tartalom

Nem sürgetik a csehek az euró bevezetését

Portfolio
A cseheket kevésbé érdekli az euró esetleges bevezetése, mivel bíznak az erősödő koronában, ami növeli megtakarításaik értékét. Mirek Topolánek kormányfő irreálisnak nevezte a 2012-es céldátumot, hiszen ehhez már 2008-ban be kellene lépni az ERM-2 árfolyamrendszerbe, aminek viszont előfeltétele a maastrichti kritériumok teljesítése. A cseh jegybank elnöke is elképzelhetőnek tartja, hogy azt követően is megtartsák a koronát, hogy a szomszédos országok már bevezették az eurót.

Zdenek Tuma jegybankelnök ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy bár a korona megtartása ellensúlyozná a nyersanyagpiaci árak emelkedését, nem biztosítható az árfolyam stabilitására. A cseh fizetőeszköz árfolyama az elmúlt hetekben a dollárral és az euróval szemben egyaránt rekordmagasságokba emelkedett. A közös európai fizetőeszközhöz képest 5 százalékot erősödött...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés