Előfizetői tartalom

Fokozatosság az MNB kamatlépéseiben

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank kamatlépéseit fokozatosság jellemzi, vagyis kerülik a hirtelen és nagy kamatváltoztatásokat, valamint tartózkodnak a kamatciklusok túl gyakori megfordításától. Csermely Ágnes és Rezessy András, az MNB szakemberei a Kamatsimítás az elméletben és a gyakorlatban című tanulmányukban ennek a gyakorlatban megfigyelhető kamatsimító viselkedésnek mutatják be az elméleti hátterét, a jegybankok kommunikációjában megfigyelhető motivációit, és a magyar monetáris politika vitele szempontjából érdekes megfontolásokat.

A nemzetközi monetáris politikai gyakorlat szerint a jegybankok a kamatok túlzott ingadozásának elkerülésére törekednek. Az alapkamatok múltbeli alakulása a kamatváltoztatások fokozatosságát mutatja, valamint azt, hogy a jegybankok igyekeztek minél ritkábban megváltoztatni a kamatemelési vagy -csökkentési ciklusok irányát. A kamatlépések fokozatossága, vagyis a kamatsimítás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés