Előfizetői tartalom

Gyorsuló román és szlovák infláció

Portfolio
A vártnál kicsivel jobban, 3.3 százalékkal emelkedtek a szlovák fogyasztói árak októberben az elmúlt év azonos időszakához lépest, így Szlovákia sem jelent kivételt a régió azon országai alól, ahol hónapok óta tart a fogyasztói árak emelkedésének gyorsulása. Az adat hatására erősödtek azok az aggodalmak, amelyek az alacsony szintre süllyedt infláció hosszú távú fenntarthatóságával és az euró bevezetésével kapcsolatosak. A Román Statisztikai Hivatal is a mai napon tette közzé az inflációs adatokat, Romániában egy év alatt 6.8 százalékkal drágultak a fogyasztói árak. Az árindex emelkedésének hátterében Szlovákia és Románia esetében egyaránt a magasabb energia- és élelmiszerárak álltak.

Szeptemberben 2.8 százalékos volt a 12 havi szlovák fogyasztói árindex, októberre pedig 3 százalékot vártak a szakemberek. Még pénteken a friss inflációs adat megjelenése előtt, Joaquin Almunia - az EU pénzügyi biztosa - hangsúlyozta, hogy Szlovákiának be kell bizonyítania, hogy képes az infláció kordában tartására. A szakember szerint változatlan politikai körülményeket...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés