Előfizetői tartalom

A románokkal vagyunk versenyben az utolsó előtti helyért

Portfolio
Míg a balti államokban és Romániában elsősorban a magas infláció, addig Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon főként a magas államháztartási hiány, illetve az államadósság a fő gátja a gyors euróbevezetésnek. Ennek eredményeként most az a legvalószínűbb, hogy Észtország és Litvánia csak 2011-ben vezetheti be a közös európai fizetőeszközt, egy évvel később, mint egy áprilisi konszenzusban - derül ki a Reuters félévente végzett euróbevezetési felméréséből. A fiskális konszolidációban elért látványos sikerek mellett a több tucat elemző és kutató továbbra is úgy látja, hogy hazánk csak 2014-ben hajthatja végre a pénzcserét, a románokkal karöltve.

Leghamarabb a máltaiakkal és a ciprusiakkal bővül az euróövezet jövő januárban (erre már áldásukat adták az európai hatóságok). Őket a szlovákok követhetik 2009-ben, majd úgy tűnik, hogy egy évig szünet lesz a fizetőövezet bővítésében. 2011-ben a már említettek alapján az észtek és a litvánok válthatják fel valutájukat, 2012-ben Bulgária, Csehország, Lettország...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés