Előfizetői tartalom

A magyar üzleti környezet nemzetközi kitekintésben (ICEG EC)

Portfolio
Októberben megjelent a Világbank 2008-as Doing Business Reportja (DBR), amely a világ 178 államát vizsgálja aszerint, hogy mennyire könnyítik vagy nehezítik meg a vállalatok életét. A jelentésből kitűnik, hogy egyre intenzívebb világgazdasági nyomás nehezedik a kormányzatokra, hogy egyszerűsítsék és rövidítsék a cégalapítást és a vállalati működést érintő közigazgatási eljárásokat, illetve mérsékeljék az adózással kapcsolatos költségeket és terheket. A nyomást nem is a vállalati szektor indukálja, hanem a beruházásokért versengő, egymás számára rivális országok újabb és újabb reformlépései - írja rövid értékelésében Kutasi Gábor, az ICEG EC szakértője.

A világbanki jelentés megerősíti azt a gazdaságpolitikai feltevést, hogy a könnyebb eljárás és az alacsonyabb adóteher kedvezően hat az üzleti környezetre. A 2003 és 2006 között, a világban végrehajtott könnyítésekkel és nehezítésekkel szoros kapcsolatban állt a befektetések hozama, ami befolyásolja a vállalkozási és beruházási hajlandóságot. Végső soron mindez...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés