Előfizetői tartalom

Feszített az önkormányzati költségvetés

Portfolio
Az utóbbi hónapokban a növekvő hitelfelvétel a helyi önkormányzatokra irányította a figyelmet, pedig valójában a hosszú lejáratú kötelezettségek már 2003-tól dinamikusan emelkedtek ebben a szektorban. 2006-tól aztán megfigyelhető volt a kötvények kibocsátásának gyors növekedése is, amellyel az önkormányzatok tulajdonképpen a hiteleiket váltották ki. Az önkormányzatok adósságának emelkedése természetesen hozzájárult ahhoz, hogy a költségvetési szabályokról szóló pénzügyminiszteri tervezetbe is szerepeljenek az önkormányzatokra vonatkozó hitelfelvételi szabályok. Éppen ezért is érdemes áttekinteni, hogy a következő évi költségvetési tervezetben hogy is számol a kormány az önkormányzatokkal. Az alábbi rövid írásban Erdős Szabolcs, az ICEG EC szakértője foglalkozik a kérdéssel.

Ahogy az államháztartási deficit, úgy a helyi önkormányzatok költségvetési hiánya is meglódul időnként - rendszerint a választási években. 2002-ben és 2006-ban a deficit elérte a GDP 0.7 százalékát, míg a köztes években rendre az alatt maradt, többnyire 0.2 százalék közelében volt a települések finanszírozási igénye. A kormány várakozásai szerint 2007-ben a GDP...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés