Előfizetői tartalom

Javaslatok az adócsalás visszaszorítására

Portfolio
Annak ellenére, hogy mindannyiunknak van némi fogalma a magyar adómorál katasztrofális helyzetéről és a szürke gazdaság kiterjedtségéről, megdöbbentő eredményekre jutott két szakértő, amikor az adóelkerülést és magyar adórendszert vizsgálta. Előző cikkünkben Krekó Judit és P. Kiss Gábor tanulmányának azon főbb megállapításait ismertettük, melyek az adóelkerülés méreteiről szóltak. Ezúttal a megoldási lehetőségek kerülnek szóba, ahol szintén találkozhatunk meglepetésekkel. Az adókulcs-csökkentés (önmagában) nem segít, az iparűzési adó viszont - a támadások ellenére - jó tulajdonságokkal rendelkezik. (Krekó Judit - P. Kiss Gábor: Adóelkerülés és a magyar adórendszer)

Van, ami nem segít, hiába szeretnénk. A nemzetközi összevetésben is kimagasló hazai adóelkerülés kezelése nagyon fontos, ezért is érdekes a szerzőpáros tanulmánya. Sajnos a nemzetközi tapasztalatok alapján egy-két igen népszerű illúzióval le kell számolni. Sem elméletileg, sem az empirikus tapasztalatok alapján nem állítható, hogy a magas adókulcsok csökkentése önmagában...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés