Előfizetői tartalom

Kezd fulladozni az eurózóna növekedésének motorja

Portfolio
Bár az előzetes adathoz (54.0 pont) közeli lett (54.2 pont) az eurózóna szolgáltatói szektorának felülvizsgált beszerzési menedzser-indexe szeptemberben (az augusztusi 58 pont után), de a részadatok már adnak okot aggodalomra. A német szolgáltató szektor hangulata ugyanis úgy tűnik, erősen megsínylette a hitelpiaci problémákat (pl. német bankszektor háza tájáról megjelenő negatív hírek). Mivel a gazdasági növekedési kilátások szempontjából lényeges előrejelző indikátorról van szó, ezért az kezd körvonalazódni, hogy az eurózóna növekedésének fő motorja, a német gazdasági lendület is megcsappant.

Az 58-ról 54.2 pontra eső szolgáltatói BMI az index számításának 9 éves történetében a legnagyobb egyhavi változás, illetve a szeptemberi érték két éve a legalacsonyabb. Az index kiszámításában figyelembe vett mind a négy nagy eurózóna gazdaság egyedi mutatója süllyedt a kilencedik hónapban. A német BMI az augusztusi 59.8-ról 53.1 pontra zuhant, miközben a francia...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés