Előfizetői tartalom

13 éves csúcson pöröghet a kínai gazdaság a jegybank szerint

Portfolio
Idén 11.6%-os lehet a kínai gazdasági növekedés a pekingi jegybank legfrissebb előrejelzése szerint, amely 1994 óta a leggyorsabb bővülési ütem lesz - írja a Napi Gazdaság. Az adat tehát gyorsuló GDP-növekedést jelent az ázsiai óriásgazdaság számára, egyúttal rávilágít arra is, hogy az elmúlt közel két évben fokozatos monetáris szigorítás (kamatemelések, kötelező tartalékráta-emelések, egyéb intézkedések) továbbra sem tudják elérni egyik legfőbb céljukat, a növekedési ütem fékezését, a túlhevülés veszélyének csökkenését.

A jegybanki előrejelzés szerint az átlagos infláció idén 4.6%-os lehet a kormány 3%-os célkitűzésével szemben, míg jövőre 5%-ra emelkedhet (de az első negyedévben érheti el tetőpontját az éves szintű áremelkedési hullám). A pénzromlási ütem megugrása egyébként eddig szinte teljes mértékben az élelmiszerárak száguldásának volt a következménye. Ez a hatás azonban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés