Előfizetői tartalom

Mi mondanak az elemzők a kamatdöntésről? - Hogyan tovább?

Portfolio
A piaci várakozások döntő többségével összhangban 25 bp-tal 7.50%-ra csökkentette az irányadó kamatlábat mai ülésén a monetáris tanács. A testület megosztottsága azonban fokozódott az egy hónappal ezelőttihez képest, ezt mutatja ugyanis, hogy az 50 bp-os vágásra és a kamatláb szinten tartására is voltak szavazatok. Simor András jelzése szerint azonban eléggé egyértelmű volt a 25 bp-os vágás támogatottsága. A közlemény jelzi, hogy a testület továbbra is lát lehetőséget fokozatos kamatcsökkentésekre, egyúttal az inflációs várakozások megemelkedésének kockázatára is felhívja a figyelmet. Az alábbiakban a közlemény tartalmának, illetve a fél háromkor kezdődött sajtótájékoztatón elhangzott információk ismeretében született elemzői kommentárokból emelünk ki néhány momentumot. Az elemzői reakciók teljes terjedelmükben a portfolio.hu angol oldalán olvashatók.

Ambrus Gábor, a 4Cast londoni elemzője a közlemény azon részére hívta fel a figyelmet, amelyben a monetáris tanács feltételes módban írt arról, hogy elérhető a 2009-es inflációs cél, ha a következő időszak jelentős áremelkedései nem emelik meg a gazdasági szereplők inflációs várakozásait (nem lesznek másodlagos hatások, amelyek pl. a bérmegállapodásokban is tükröződnének)....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés