Előfizetői tartalom

Kivonják a forgalomból az egy- és kétforintos érméket!

Portfolio
Jövő év márciusától kivonják az egy-, illetve kétforintos érméket a forgalomból - értesült az Index a jegybank döntéséről. Az ok: a kis értéket képviselő fizetőeszközök előállítási költsége magas, kivonásukkal pénzt takarít meg az állam, így végső soron a gazdaság. Bár a technikai megvalósításról még nincs információ, az biztos, hogy megkezdődik a kerekítések időszaka.

A forgalomból történő kivonással az állam visszanyeri az érmék alapanyagául szolgáló fémet, amit bizonyára értékesít majd, illetve hosszabb távon spórol azzal is, hogy a pótlás és bővítés költsége is eltűnik. Ez a magas eltűnési arány és az utóbbi években emelkedő nyersanyagárak (elsősorban a réz, nikkel és a cink) miatt is szép summa: egy tavalyi becslés szerint...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés