Előfizetői tartalom

Egyre kevésbé élünk rosszabbul - tízezrek távoztak a közszférából

Portfolio
Februári mélypontja óta folyamatosan emelkedik a reálkeresetek indexe, igaz, még így is jócskán a negatív tartományban mozog a mutató. Eszerint júliusban az átlagbér 4.4 százalékkal ért kevesebbet, mint egy évvel korábban, júniusban még 5 százalékon állt a mutató. A közszférában folytatódott az elbocsátási hullám, tavaly ilyenkor 36 ezerrel, két éve 57 ezerrel, három éve pedig csaknem 70 ezerrel dolgoztak többen a költségvetési szférában.

A reálkeresetek csökkenése az év hátralévő részében is egyre kisebb ütemű lehet. Az infláció mérséklődése és a nominálbérek emelkedése mellett úgy kalkulálunk, hogy 2007 utolsó harmadában 3 százalék alatt lehet a zsugorodás, így az éves átlagos reálkereset-csökkenés az idén vélhetően nem haladja meg az 5 százalékot.Igaz, a tényleges bérnövekedés ennél jóval...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés