Előfizetői tartalom

Túl a csúcson a külföldi működőtőke-beáramlás a régióban (EIU)

Portfolio
2006-ban 37%-os növekedéssel 106 milliárd dollárt ért el a kelet-európai ún. átmeneti gazdaságokba irányuló külföldi működőtőke-beáramlás (FDI), mely a következő 5 évben kissé mérséklődhet, és évi 95-100 milliárd dollár közé "állhat be" - vetíti előre az Economist Intelligence Unit (EIU) friss előrejelzése. Ennek oka többek között a nagy privatizációs hullám lecsengése, a régió több országában erőteljesen emelkedő bérköltségek, a gazdálkodási környezet minőségével kapcsolatos folyamatos problémák, a politikai kockázatok, illetve a más világgazdasági régiókkal a tőkéért folytatott még erősebb verseny.

Az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott 8 országba (Ciprus és Málta kivételével), illetve a 2007-ben csatlakozott Romániába és Bulgáriába együttesen 2006-ban mintegy 53 milliárd dollárnyi FDI áramlott, amely csúcsot jelent. Az EIU előrejelzése szerint idén ez 43 milliárd dollárra mérséklődhet, majd 2008-2011 között 40 milliárd dollár környékén stabilizálódhat. ...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés