Előfizetői tartalom

Újra egekben a szlovák GDP-növekedés üteme - merre tovább?

Portfolio
Az előzetesen közöltnél is gyorsabban, 9.4%-kal nőtt az idei második negyedévben a szlovák gazdaság a január-márciusi 9.0% után. Bár ez nem jelent új történelmi csúcsot (az tavaly a harmadik negyedévben következett be 9.8%-os ütem mellett), mégis rendkívülinek nevezhető. A növekedés szerkezete azonban már nem ad okot túlzott optimizmusra, ugyanis két negyedévi elsőség után a második helyre szorult a GDP-növekedés hajtótényezői között a nettó export a lakossági fogyasztás után.

Előzetesen 9.2%-os második negyedéves GDP-bővülést közölt a szlovák statisztikai hivatal, ezt a mai adatközléssel 9.4%-ra emelte. A növekedés fő húzóereje a lakossági fogyasztás lett (3.9%-pontot tett ki a 9.4%-ból) a nettó export (3.5%-pont) és a beruházások (1.8%pont) előtt - emelik ki a Komercni Banka prágai elemzői gyorskommentárjukban. Ők egyébként arra számítanak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés