Előfizetői tartalom

Össztűz a költségvetési hivatalra és a fiskális szabályrendszerre (Hamecz, Szapáry, Kovács)

Portfolio
Nincs szükség új intézményként a költségvetési hivatal felállítására, mert a tervezett feladatkörre adott az Állami Számvevőszék kapacitása, hozzáértése, hitelessége - értett egyet a mai HBLF-ICEG EC pénzügyi konferencián Hamecz István, az OTP Alapkezelő elnök-vezérigazgatója és Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke. Költségvetési hivatal helyett egy néhány fős költségvetési tanácsot javasolnak, amelynek tagjai magas szakmai elismertséggel és hitelességgel rendelkeznek. Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke erre úgy reagált: nem tekintené presztízsveszteségnek, ha a parlament az ÁSZ-on kívüli egységre bízná az erős költségvetési kontrollt, de ehhez komoly törvényi gátakat is le kellene bontani (kétharmados törvények változtatása).

Mindhárom szakértő egyetértett abban, hogy a költségvetési gazdálkodás fegyelmezettségét garantáló háromféle csatorna közül a legegyszerűbb, legátláthatóbb és leginkább ellenőrizhető a hosszú távú nominális kiadási plafonok lefektetése lenne. (A potenciális GDP-növekedés és a fenntarthatónak tartott inflációs ráta alapján egyértelmű éves nominális kiadásnövekedés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés