Előfizetői tartalom

Bokros: egy lépés előre, kettő hátra?

Portfolio
Ha megengedjük, hogy területi kötöttségektől mentes, magántulajdonban lévő, kötelező egészségbiztosítási pénztárak jöjjenek létre, akkor lesz érdemi egészségügyi reform; ha nem, akkor visszafordulás lesz az eddigi biztató lépések után - hívta fel a figyelmet a mai HBLF-ICEG EC pénzügyi konferencián Bokros Lajos. A Közép-Európai Egyetem vezérigazgatója és professzora tehát annak veszélyét látja, hogy ha az egészségügyi reform nem tudja kifejteni a jótékony hatásait, akkor nagyon nagy lesz a társadalmi és politikai nyomás arra, hogy vissza kell venni az eddigi pozitív lépéseket is (pl. a vizitdíjat). Ez lenne tehát a két lépés hátra, ami meglátása szerint hosszú távú káros következményekkel járna majd az egészségügyi szolgáltatások színvonala mellett pl. a költségvetésre is.

Bokros szerint érdemi egészségbiztosítási reform akkor jöhet létre a fentieken túl, ha a 18 éven felüliek számára kivétel nélkül (azaz a nyugdíjasok számára is) kötelező lenne a rendszerben részt venni, minimum 10 ezer forintos havidíj és ezen felül 10%-os jövedelemarányos egészségügyi járulék fizetése lenne kötelező. Véleménye szerint több valódi biztosítóra...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés