Előfizetői tartalom

Bérnövekedés vagy csak fehéredés? - Itt vannak a legújabb becslések

Portfolio
Újabb módszert vetett be a jegybank szakértői stábja annak érdekében, hogy az elmúlt hónapok kiemelkedően gyors bruttó bérnövekedésében szerepet játszó hatásokat szétválassza. Az adószabályok változása és a szigorúbb ellenőrzések hatására láthatóvá váló jövedelmek ugyanis nem jelentenek valós keresetnövekedést, ám kérdés, hogy mennyi is a fehéredési hatás a hivatalos bérnövekedési adatokban.

A jegybank korábbi, ágazati alapú becslése mellett egy újabb, létszámkategóriákon alapuló számítást is végzett - a kétféle módszer meglepően egyforma eredményeket hozott. Az ágazati alapú becslés lényege, hogy a feltételezett fehéredő ágazatok rendszeres bérdinamikáit a nem fehéredő ágazatokkal vett historikus kapcsolat alapján a szakértők visszahúzták egy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés