Előfizetői tartalom

Az Ecostat a gazdasági lassulás okairól

Portfolio
A második negyedévi gyengébb gazdasági teljesítmény okaiban az elemzők jórészt konszenzusra jutottak, a fő tényezők a következőkben jelölhetők meg: az ipari termelés üteme és exportja mérséklődik, az építőipar teljesítménye stagnál, a mezőgazdasági hozamok irreálisan alacsonyak, a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás gyengén teljesít, erőteljesen visszaszorult a közszféra szolgáltatásainak volumene, az egészségügyi és oktatási reformok beindultak, megtakarításaik mérsékelték a hozzáadott értéket - összegzi a növekedési problémákat az Ecostat kutatóintézet a legfrissebb előrejelzésében.

A GDP felhasználási adatai alátámasztják a GDP növekedési ütemének mérséklődését. A reálkeresetek jelentős csökkenése - a lakossági simítások mellett is - mérsékelte a fogyasztást, ami a kiskereskedelmi forgalom visszaesésében is tükröződik. A kormányzati kiadások lefaragása, a nagyobb állami beruházások halasztása szintén mérsékelte a belső keresletet. Az export...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés