Előfizetői tartalom

Trichet: Rugalmasabb piac kell a sikerhez

Portfolio
Az európai gazdaságok termelékenysége a hatvanas években még jelentősen, és a kilencvenes évekig még mindig észrevehetően meghaladta az Egyesült Államok eredményét - mondta Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke "Termelékenység az eurózónában és a monetáris politika" című előadásában, amit a CEU által rendezett többnapos budapesti tudományos konferenciasorozat nyitásaként tartott. A kilencvenes évek közepétől azonban az eurózóna országainak termelékenységi dinamikája tovább csökkent, az Egyesült Államoké pedig gyorsulni kezdett.

A változás magyarázata az, hogy az információs és a kommunikációs technológia (ICT) alkalmazásában rugalmasabbnak, sikeresebbnek mutatkozott az USA, mint az Európai Unió - ezt mutatja a termelékenység alakulásának ágazati megoszlása is, mutatott rá Trichet. Az elmúlt tíz év tapasztalata azt mutatja, hogy az árupiacok nagyobb rugalmassága a munkatermelékenység gyorsabb...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés